Informatie

De Siberische kat

De Siberische kat is een kat afkomstig uit Rusland. Het is een sterke, krachtig gebouwde kat met een sterke achterhand waarmee ze uitzonderlijk hoog kunnen springen. Het ras wordt langzaam volwassen en ze bereiken pas hun volle pracht als ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Siberen zijn grote katten met een solide rond lichaam en zeer stevige poten om de solide lichaamsstructuur te ondersteunen. In tegenstelling tot wat je bij zo'n machtig sterke kat zou verwachten zijn het zachtaardige katten die genieten van spelen met hun bazen en graag de clown uithangen. De Sibeer is een zeer lief, aanhankelijk, sociaal en nieuwsgierig ras. Ze zijn graag in je buurt, en met hun charmes en heerlijke karakter weten ze iedereen voor zich te winnen.

De Siberische kat is een halflanghaar met een vacht die varieert per seizoen. In de winter hebben ze een dikke, volle, driedubbele vacht die ze kan beschermen tegen de barre elementen in hun land van oorsprong, Rusland. In de zomer verruilen ze hun zware wintervacht voor een minder dichte vacht. Ze komen voor in alllerlei kleuren en patronen, inclusief pointed (Neva Masquerade).

Siberische katten bestaan al heel lang. De vroegst bekende verwijzing dateert van rond het jaar 1000! Rond 1870 verschenen ze voor het eerst op een kattenshow en er is ook een verwijzing gevonden van Siberische katten op een show in 1884 in Madison Square Gardens.

 

Hypo-allergene vacht

Het aantal mensen dat een allergie voor katten heeft is groeiend. Daarmee ook de vraag naar katten die 'hypo-allergeen' zijn. 'Hypo-allergeen' betekent dat er minder kans is op allergische reacties, niet dat allergische reacties uit te sluiten zijn. De katten-allergie bij mensen wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het Fel d 1 eiwit. De kat produceert dit eiwit en scheidt het uit door talg- en speekselklieren en door de kliertjes rond de anus. Door zich te wassen verspreiden katten het allergeen over de vacht.

Bepaalde rassen, waaronder de Siberische kat, scheiden minder van dit Fel d 1 allergeen uit en worden daarom 'hypo-allergeen' genoemd. Het is belangrijk om te beseffen dat er alleen sprake is van een verminderde uitscheiding, maar dit zou dus een uitkomst kunnen zijn voor mensen die allergisch reageren op het Fel d 1 eiwit.

In ons huis is naast de Siberen ook een Jack Russel aanwezig. Dit is niet het ideale scenario om te testen voor mensen die allergisch zijn. Wanneer u bij ons op bezoek komt, zorgen wij er in ieder geval voor dat de overige huisdieren niet in uw buurt zullen komen, en zullen we het contact met onze kittens geleidelijk opvoeren.